Fluit en Tamboerkorps / Schutterij
St Joris - St Joost

 

Logo
Algemeen
- Wat is een schutterij
Schutterij
- Opbouw kogels
- Maken kogels
Muziekkorps
- Repertoire
Informatief - Opbouw kogels
 

 

In de volksmond heeft men het over kogels, maar bedoelt men patronen. Een patroon is een huls met een loden prop (kogel) en gevuld met een kruitlading. Deze kruitlading wordt tot ontsteking gebracht middels een slaghoedje. Daar waar verderop over kogels wordt gesproken weet de kritische lezer nu dat patronen worden bedoeld.

Veel mensen die geen affiniteit hebben met een schutterij denken dat de kogels die gebruikt worden eenmalig zijn. Hierin hebben ze dan gedeeltelijk gelijk. De loden prop die uiteindelijk het geweer verlaat om vervolgens zijn doel te treffen is eenmalig. De huls waarin deze prop zich bevind is vele malen herbruikbaar. Dit moet ook wel, anders was schieten onbetaalbaar. Hieronder ziet U een doorsnede van een kogel met al zijn onderdelen.

1 - Slaghoedje

2 - Kruit

3 - Huls

4 - Prop

Slaghoedje

Het slaghoedje zorgt ervoor dat het kruit kan ontsteken. Hoe werkt dit ? Als de kogel in het geweer zit en de schutter de trekker overhaalt zal een pen, de slagpen, tegen de buitenzijde van het slaghoedje slaan. Hierdoor ontsteekt het slaghoedje en zal middels een steekvlam het kruit tot ontbranding komen. Dit alles vindt plaats in een fractie van een seconde.

Kruit

De functie van het kruit is om in een zeer kort tijdsbestek een druk op te bouwen in de huls zodat de prop weg wordt geschoten. De hoeveelheid kruit bepaald o.a. hoe hoog de druk wordt. Dit vertaalt zich in een mondingssnelheid, de snelheid waarmee de prop het geweer verlaat.

Huls

Alle onderdelen van de kogel worden door de huls bij elkaar gehouden. In deze huls wordt het kruit tot ontbranding gebracht. Door deze ontbranding ontstaat er een dermate hoge druk in de huls dat de loden prop hierdoor wordt weggeschoten.  Deze huls wordt in de kamer van het geweer geplaatst. De passing van de huls t.o.v. de kamer van het geweer komt zeer nauw. De wanddikte van de huls is slechts 0,9 tot 1,6 mm.

Prop

De prop zoals schutterijen deze gebruiken is van lood gemaakt. De prop wordt gegoten in een mal. Het lood dat hiervoor gebruikt wordt is meestal afkomstig van oud lood dat voorheen een andere bestemming had zoals afvoeren gemaakt van lood, dakbedekking en natuurlijk de weggeschoten proppen. De passing van deze proppen komt nauw. Ook deze heeft invloed op de druk in de huls en hiermee ook op de mondingssnelheid. Om de prop zitten een tweetal uitsparingen. In de buitenste ring wordt vaseline gedaan zodat een goede smering is gewaarborgd. Door het aanbrengen van de uitsparingen is er minder contactweerstand in de loop van het geweer en vindt er een betere geleiding plaats.